Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Μέχρι πόσους θανάτους η ραδιενέργεια παραμένει αποδοτική και πράσινη ?



Η προφητική εικονογράφιση είναι του Γιώργου Τραγάκη.

Ξαφνιάζει και συγκινεί το μέγεθος της καταστροφής στην Ιαπωνία ! μιας χώρας ευάλωτης μεν σε σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα αλλά τόσο οργανωμένης και νοικοκυρεμένης...Τελικά ο άνθρωπος ενώ φαίνεται ότι έχει τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της φύσης εν τούτοις συμβαίνει κάτι και φαίνεται αδύναμος και ανίσχυρος σαν μικρό μυρμηγκάκι που το τσαλαπατάει ένας γίγαντας.Ακόμη δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι οι σεισμοί -η αιτία τους είναι οι κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών που κινούνται πάνω σε μάγμα-όμως πως γίνονται αυτές και ποιά είναι η αιτία τους ακριβώς δεν ξέρουμε...Ο εσώτερος πυρήνας της γης είναι στερεός ενώ λίγο πιο πάνω βρίσκεται σε διάπυρη ρευστή κατάσταση. Υπάρχουν υποθέσεις που λένε ότι εκεί κάτω υπάρχουν φαινόμενα πυρηνικών αντιδράσεων όπως του ήλιου.Η δυσκολία είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν μετρήσεις τόσο βαθειά στη γή και γι αυτό γίνονται υποθέσεις.Παρόμοιας αιτιολογίας είναι και οι εκρήξεις των ηφαιστείων υπάρχουν γύρω στα 1500 ενεργά και όλοι θυμόμαστε το 91 την έκρηξη του Πινατούμπο που προκάλεσε ένα τεράστιο νέφος γύρω από τη γή.
Ομως η καταστροφή που συνέβη και συμβαίνει στην Ιαπωνία οφείλεται από τη μια σε φυσικά αίτια (σεισμοί,τσουνάμι) από την άλλη όμως σε ανθρωπογενείς παράγοντες όπως η άνεξέλεγκτη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Πριν από λίγο καιρό, στις σοβαρές συζητήσεις για τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κέρδιζαν σε μεγάλο βαθμό έδαφος τα επιχειρήματα υπέρ της προσεκτικής και λελογισμένης χρήσης των εφαρμογών της πυρηνικής ενέργειας ! Και στα σοβαρά θεωρούνταν ίσως η πιο καθαρή μορφή ενέργειας εν σχέσει με τις άλλες που μόλυναν το περιβάλλον, ήταν υδροβόρες, το καύσιμο ήταν περιορισμένο κ.λ.π. Μετά όμως από αυτή την κατάσταση στην Ιαπωνία τα στόματα έκλεισαν ή μάλλον άρχισαν να περιορίζουν τα σχέδια για μελλοντικά πυρηνικά εργοστάσια...
Τι συμβαίνει αλήθεια ? Δεν υπάρχει σαφής και σταθερή άποψη που να επισημαίνει το ποσοστό επικινδυνότητας σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που παρέχει μια τέτοια λύση ? Δεν υπάρχει μάλλον ή αν υπάρχει κρύβεται επιμελώς ! Η αλήθεια είναι ότι παίρνεται κάποιο επιχειρηματικό ρίσκο και ως γνωστόν στην οικονομία όλες οι επιχειρήσεις έχουν κάποιο ρίσκο ! Στην περίπτωσή μας όμως αυτό το ρίσκο μεταφράζεται σε ανθρώπινες ζωές-πιθανούς ή άμεσους καρκίνους, τερατογενέσεις,ασθένειες...Είναι τόσο μεγάλη η απόδοση του καυσίμου σε ενέργεια που πια ένας "καθωσπρέπει" οικονομολόγος δεν νοείται να μην έχει στην ατζέντα του μια ιδέα για μελλοντική εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας.Η Ιαπωνία στήριζε το 30% των αναγκών της σ' αυτή.Ετσι επετεύχθη το οικονομικό θαύμα της τρίτης θέσης στην παγκόσμια οικονομία.Ομως κατά πως φαίνεται το ρίσκο δεν πέτυχε...Οι υπό ανάπτυξη χώρες (βλέπε Τουρκία,Ρουμανία,Βουλγαρία) δεν φαίνεται να παίρνουν μαθήματα από τα παθήματα των άλλων.Γιατί το κόστος των ανθρωπίνων ζωών τους ενδιαφέρει πολύ λίγο ή γιατί οι αντιδράσεις είναι μικρές.Η γιατί θα μπουρδουκλόσουν τις αιτίες των πιθανών καρκίνων με άλλες πιο συνηθισμένες όπως: τη κακή διατροφή,το κάπνισμα,την μόλυνση, την απροσεξία κ.λ.π.Αν τεθεί στο τραπέζι και το θέμα των πυρηνικών αποβλήτων που μεταφέρονται στον "σκουπιδοτενεκέ" της Ευρώπης δηλ. την Αφρική, τότε η συζήτηση δεν έχει τέλος...
Από μια περίεργη σύμπτωση εμφανίσθηκε στη γη η ζωή και από μια μεγαλύτερη σύμπτωση ο άνθρωπος αφού αν δεν είχε πέσει ο τεράστιος αστεροειδής που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν θα επικρατούσαν τα μεσαία θηλαστικά και συνεπώς ο άνθρωπος...Επίσης ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και οξυγόνου συνετέλεσαν στην ύπαρξή του.Ομως ο πλανήτης έχει ηλικία τεσσάρων περίπου δισεκατομμυρίων χρόνων ζωής και σε περίπου άλλα τόσα ίσως και λιγότερο είναι σίγουρο ότι θα έχει καταστραφεί, αυτή είναι η μοίρα του ανάμεσα σε δισεκατομμύρια άλλα άστρα του γαλαξία μας ανάμεσα σε δισεκατομμύρια γαλαξίες.Φυσικές καταστροφές συνέβαιναν και συμβαίνουν! είναι κάτι τελείως νομοτελειακό για τη γή αφού οι σεισμοί και τα ηφαίστεια προκαλούν την αναγέννηση των ορέων και του εδάφους.Επίσης χιλιάδες μετεωρίτες πέφτουν στη γή, όπως και είναι πιθανή μια σύγκρουση με αστρικό σώμα.Ολ' αυτά είναι πράγματα καθημερινά για τις συνθήκες όλων των ουρανίων σωμάτων.Τι θέση έχει τώρα ο άνθρωπος σ' όλο αυτό είναι περισσότερο ζήτημα φιλοσοφίας και όχι επιστήμης θα έλεγα...Είναι μια ανώτερη μορφή νόησης, είναι προδιαγεγραμμένο να αυτοκαταστραφεί, είναι η έκφραση του Θεού, είναι μια μορφή τάξης μέσα στο χάος ή το αντίστροφο ?
Αν θέλει ο άνθρωπος να επιζήσει διατηρώντας ταυτόχρονα ένα επίπεδο πολιτισμού πρέπει να δρομολογήσει την μετεγκατάστασή του σε άλλα άστρα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και την ανακάλυψη καινούργιων μορφών ενέργειας μεταλάσσοντας λίγο και τον εαυτό του αλλά και τον τρόπο ζωής του.Αυτό είναι σίγουρο και αναπόφευκτο, όμως άλλο αυτό και άλλο το να καταστρέψει πρώτος αυτός τη γή πριν από τη μοιραία αυτοκαταστροφή της, στο βωμό της νέας επιστημονικής ανακάλυψης η της πιο αποδοτικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου αφού από μικρή σχετικά ποσότητα ουρανίου αποδεσμεύεται τεράστια ενέργεια!Αλλο επίσης το να θέτει την ανθρώπινη ζωή και υγεία σε δεύτερη μοίρα βάζοντας σε πρώτη θέση αυτή την αποδοτική αξιοποίηση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου