Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ταξίδι στη Μ.Ασία συνέχεια 4


Ξεκινάω λοιπόν καινούργιο ταξίδι με προορισμό την Τροία όμως η ώρα δεν μ' έπαιρνε και έφτασα μέχρι Αϊβαλί μ'ενδιάμεσο σταθμό την Πέργαμο.Η Πέργαμος λοιπόν είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας με την φημισμένη ακρόπολη, τη βιβλιοθήκη και το περίφημο Ασκληπιείο.Αν και η διαδρομή είναι λίγο επίπονη, αξίζει τελικά τον κόπο.
Το Ασκληπιείο, ένας παράδεισος για την καταπράϋνση του πόνου, μοιάζει μ' ένα πρότυπο θεραπευτικό κέντρο, εντυπωσιακής αισθητικής με το θέατρό του, τα τρεχούμενα νερά, τις σύραγγες και το ιερό, αφήνει μια αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας ακόμη και τώρα.
Τελείως παράλογα όμως έχει φτιαχτεί ακριβώς δίπλα ένα στρατόπεδο τεθωρακισμένων και εκεί που επικοινωνείς με το αρχαίο αθάνατο πνεύμα και ακούς απ' ευθείας τη φωνή του Αριστοτέλη και του Ηράκλειτου ξαφνικά σε διακόπτουν μιλιταριστικές ιαχές και παραγγέλματα. Τι λογική Κλαούσεβιτς είν' αυτή τώρα που επιτάσει σε κάποιον να φτιάξει δίπλα σ' ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο ένα μηχανισμό έλξης πυραύλων και βομβών είναι απορίας άξιον ! αν η απάντηση είναι μια κουτοπόνηρη λογική τότε νομίζω ότι σαν ανθρωπότητα έχουμε πολύ στενά περιθώρια επιβίωσης ακόμη !
Αυτό που μού μεινε από την επίσκεψη στη Πέργαμο είναι τέσσερεις γαβριάδες που κρατούσαν ένα τύμπανο και το βαρούσαν ρυθμικά με σκοπό ίσως να φωτογραφηθούν από τους τουρίστες.Καταπληκτική εικόνα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου