Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Σινεμά : Εξολοθρευτής άγγελος, Μπουνιουέλ



Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι ο σουρεαλισμός ή πόσο σουρεαλιστική μπορεί να γίνει η πραγματικότητα ?  Μια ομάδα αστών μαζεύεται για συνηθισμένο σουαρέ μόνο που μια σειρά περίεργων γεγονότων όπως η πανικόβλητη αποχώρηση υπηρετών και φυλάκων ή όπως το γεγονός ότι περιδιαβαίνουν στο σπίτι μια αρκούδα και τέσσερα πρόβατα, μας προετοιμάζουν για κάτι εφιαλτικό ή  κάτι που έχει να κάνει με μαύρο χιούμορ !
Ο εφιάλτης όμως τελικά δεν έρχεται από έξω αλλά από μέσα ! Και αλώνει τα πάντα ....Χέρια περπατάνε στο πάτωμα, καλέσματα για μονομαχία, τσαμπουκάδες, πλακώματα, στριγγλιές. Ποιο είναι το πρόβλημα ? Τι συμβαίνει ? Γιατί κόπηκε ξαφνικά η επικοινωνία με τον άλλον κόσμο ?
Είναι ομαδική κατάθλιψη, είναι ανώτερη βία, είναι, αποκλεισμός λόγω κάποιου θανατηφόρου ιού ?
Μήπως είναι συμβολισμός της περιχαράκωσης της αστικής τάξης ? Είναι όλ' αυτά και τίποτε απ' όλ' αυτά. Πάντως για τον Μπουνιουέλ είναι μια αφορμή για να σατυρίσει να κριτικάρει τους αστούς με την επιφανειακά επιτηδευμένη συμπεριφορά που αποκάτω κρύβει μαχαίρια, τους δήθεν φυσιολογικούς χαρακτήρες που κρύβουν ψυχοπαθολογίες, τους φόβους, το μίσος που κρύβονται πίσω από τα ωραία λόγια, την επιδεικτικότητα, τα εκλεκτά εδέσματα και τα κρασιά των κελλαριών.
Περαιτέρω, είναι μια παραβολή για την ομαδοποίηση, την αγελαία συμπεριφορά, το καταναγκαστικό στρίμωγμα μέσα σε επίπλαστους κανόνες, συμπεριφορές, ήθη, ιδανικά, πιστεύω.Ο Μπουνιουέλ μας λέει ότι η αστική τάξη είναι αποκομμένη, ανίκανη να έρθει σε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο και το μόνο που απομένει είναι ο ένας να φάει τον άλλον...
Παρ' όλ' αυτά βλέπει μια χαραμάδα φωτός, στο βαθμό που αυτοί καταφέρουνε να ξετυλίξουν το κουβάρι ανάποδα, δηλαδή να βρούν το μέρος απ' όπου μπήκαν στον λαβύρινθο... Αυτό έχει συμβολική σημασία κι έχει άμεση σχέση με τη διαδικασία της ψυχανάλυσης, αλλά και με τις αφηγήσεις της κβαντομηχανικής για παράλληλα σύμπαντα...
Κάντε μια αντιπαραβολή της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα με τα όσα συμβαίνουν στο σελιλόϊντ του «εξολοθρευτή» ! Η ίδια απάθεια, η ίδια απώλεια βούλησης, η ίδια ατέρμονη αναμονή του μοιραίου, η ίδια απομόνωση, η ίδια ψυχοπαθολογία, ο ίδιος κανιβαλισμός, μόνο μια διέξοδος υπάρχει, να ανακαλύψουμε επιτέλους από ποιο σημείο μπήκαμε σ' αυτό το φαύλο κύκλο, ποια ήταν η αιτία που έχουμε κολλήσει και δεν πάμε παρακάτω ....Η τελευταία σκηνή με τα πρόβατα που μπαίνουν στην εκκλησία μόνο κάτι αισιόδοξο δεν προμηνύει !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου