Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Επιτέλους άνοιξη

Άνοιξη και βγήκαμε στη γύρα ....
Κατ' αρχάς πήγαμε σ' ένα χωριό της Βοιωτίας και επισκεφθήκαμε οινοποιεία βιολογικής καλλιέργειας, στάνες και σκάψαμε-φυτέψαμε σπόρους μπάμιας. Μάθαμε το λάπαθο, σπαράγγια, γαλατσίδες, ζωχούς, καυκαλίθρες. Μαζέψαμε μάραθο και αναγνωρίσαμε ένα σωρό από αγριολούλουδα  όπως ανεμώνες, κρινάκια. Ας είναι καλά ένας φίλος που παράλληλα με τη δουλειά του στην πόλη τα σαββατοκύριακα επιδίδεται στην αγροτική παραγωγή, αφού διαθέτει χωράφια και διάθεση να ασχοληθεί. Δυστυχώς όπως μας είπε ψάχνει εναγωνίως ανθρώπους νέους ν' ασχοληθούν με το σπορ του αγροτικού μόχθου αλλά δεν καταφέρνει πολλά πράγματα.
Κοντά στη Λειβαδιά, στον Ορχομενό διαπιστώνω πόσο όμορφη και πλούσια είναι η Ελλάδα. Εκεί κολλάει το μυαλό μου όταν σκέφτομαι αυτά που μας πουλάνε χρόνια τώρα : Ότι είμαστε φτωχή χώρα, ότι χωρίς το ευρώ δεν γίνεται τίποτε, ότι η βάση της οικονομίας είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και άλλες τέτοιες παπαριές.


Μετά επισκεφθήκαμε με τους atenistas τα κτίρια της Αθήνας που δημιουργήθηκαν την εποχή του Όθωνος : Τα Παλαιά Ανάκτορα (κτίριο της Βουλής) , Οφθαλμιατρείο, Ελληνικό Εκπαιδευτήριο, Πολιτικό νοσοκομείο, Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ακαδημία Αθηνών, Παλαιά Βουλή (Ιστορικό μουσείο), Αρσάκειο.

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Παλαιά Βουλή με τα εκθέματά τους, η μεν πρώτη με τις χιλιάδες περγαμηνές και τα παλιά βιβλία, η δε δεύτερη με τα πολύ παλιά ιστορικά τεκμήρια που πρέπει κάποιος οπωσδήποτε να έχει δει.

Τέλος, επισκεφθήκαμε το Αμφιάρειο, 50 χλμ έξω απ' την Αθήνα, κοντά στον Ωρωπό, ένα επιβλητικής   ομορφιάς μέρος που σε υποβάλλει και σε ταξιδεύει στα αρχαία χρόνια.Το Αμφιάρειο ήταν ένας χώρος θρησκευτικής λατρείας, αγώνων, ανάπαυσης, περίθαλψης αλλά και γυμναστικών αγώνων. Επίσης ήταν χώρος όπου πραγματοποιούνταν προφητείες και μαντείες, ιερό, θέατρο και χώρος ανάπαυσης, με δέντρα, πράσινο και ποτάμια.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου