Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

τραγική ειρωνία



τη γελοιογραφία αυτή τη δημοσίευσα σ' ένα τεύχος του ιστορικού "αντί" περίπου το '93.
Πόσο επίκαιρη είναι ακόμη σήμερα !
Το πρωϊ πήγα σ'ένα φωτογραφείο να βγάλω κάτι φωτοτυπίες και εκεί που περίμενα μπήκε μέσα ένα παλληκάρι και ζητούσε να βγάλει φωτογραφία διαβατηρίου-ταυτότητας ή κάτι τέτοιο.Σε μια στιγμή πήρε τ' αυτί μου ότι ήθελε να βγάλει διαβατήριο για να πάει Νορβηγία.Δεν εξηγείται διαφορετικά, έψαχνε κοινό να μιλήσει ή να πει το πόνο του κάπου τέλος πάντων: "Τι να κάνω εδώ ? έχω δυό πτυχία και δεν μπορώ να βρώ δουλειά.Λένε ότι αυτή η κατάσταση θα τελειώσει το 2013 όμως κοροϊδεύουνε τον κόσμο γιατί τι να το κάνεις να ζείς εδώ με τετρακόσια ευρώ ?
Αλλά ας όψονται οι τρακόσιοι αυτοί φταίνε για όλα ! Να φανταστείς έχουν ψηφίσει νόμο που τους παρέχει ασυλία για οποιαδήποτε παράνομη πράξη διώκονται, ενώ στην Αγγλία κάποιος πολιτικός μπήκε μέσα για οκτώ χιλιάδες λίρες μόνο".
-Ναι αλλά και στο εξωτερικό υπάρχουν πράξεις διαφθοράς.
-Οχι τόσο όπως εδώ.Εδώ βλέπεις τα παίρνουν από τους δρόμους, απ' τα έργα από παντού.
Η μόνη λύση είναι να αναλάβουν την κατάσταση στα χέρια τους νέοι άνθρωποι...
Μας έχουν μπερδέψει με την ιστορία του 21 δεν ξέρεις τι πράγμα είναι αλήθεια και τι ψέμα, άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος.Μπορείς να μου πεις ποιός ελέγχει κάποιον που γράφει κάτι? άν είναι έγκυρο ?

Και προβληματίζομαι εγώ τώρα : Ενας νέος άνθρωπος που ζεί στην ωραιότερη κατά πολλούς χώρα της Ευρώπης, τι απελπισία πρέπει να νοιώθει για ν' αφήσει την οικογένειά του, τους φίλους του, τη γειτονιά του και να τρέχει στα Μπούντενσμπουργκ, Γκέντενμποργκ για να βρεί τη τύχη του μέσα στη μοναξιά,την αποξένωση, την πλήξη της ζοφερής ζωής μιάς βόρειας χώρας. Και δε λέω, νέος είναι διψάει για εμπειρίες, ότι μαθαίνει και ότι ζεί ευπρόσδεκτο είναι και δεν ξέρεις μπορεί να του αρέσει κι όλας και να μην θέλει να γυρίσει, όμως είναι το γαμώτο που σε τρώει να λές ότι μορφώθηκα, σπούδασα, ωρίμασα και είμαι σε θέση να δώσω κάτι παραπάνω στην πατρίδα μου και να μου δώσει κι αυτή κάτι με τη σειρά της, ώστε μαζί να φυτέψουμε ένα δένδρο να φτιάξουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα κι όμως αυτή σε διώχνει.Και γιατί το κάνει αυτό ? Επειδή οι Ευρωπαίοι κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι δεν αγοράζουν ομόλογα για να ξεπληρωθεί το δάνειο.Τι λείπει σ' αυτή τη χώρα για να θρέψει τα λίγα παιδιά που γεννιώνται, να τους δώσει μια δουλειά ? Και χωράφια έχει και ορυκτό πλούτο έχει και θάλασσα.Αλλο να φεύγει κάποιος για να κάνει περιουσία και άλλο για λόγους απλής επιβίωσης....

2 σχόλια: