Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

παραμιλητό



Τι ωραίο που είναι το καλοκαίρι!Ανοίγει η καρδιά του ανθρώπου !
Προχθές καθόμουνα σ' ένα παγκάκι και δίπλα μου νόμιζα ότι μιλούσε στο κινητό του ένας κύριος στο blue tooth πως το λένε αυτό, όταν ξαφνικά άκουσα ν΄ απαγγέλλει ποιήματα, να βρίζει άσχημα οπότε κατάλαβα ότι μάλλον επρόκειτο για κάποια συμπτώματα ψυχικής διαταραχής.Παλιότερα, όταν κάποιος παραμιλούσε -που δεν ήταν απαραιτήτως φοβερό-το καταλάβαινες, τώρα με όλες αυτές τις ανακαλύψεις της τεχνολογίας χάνεις τον μπούσουλα!
Οταν παραμιλάει κάποιος, στην ουσία εξωτερικεύει τις σκέψεις του,λέει τον πόνο του.Το παραμιλητό μοιάζει με το τραγούδι.Στην πραγματικότητα αυτά τα ανέλυσε ο μεγάλος δάσκαλος -απ' τα σπουδαία ταλέντα που ανέδειξε η Σοβ.ένωση- ο Λεβ Βυγκότσκι όταν μίλησε για εγωκεντρικό, εσωτερικό λόγο στα παιδιά και τον συνέδεσε με τη σκέψη.Οι παιδικές αντιδράσεις και κινήσεις μένουν χαραγμένες στους μεγάλους και γι αυτό βλέπουμε διάφορους μάστορες που όταν μετράνε ή κάνουν μια δουλειά, λειτουργούν καλύτερα όταν παραμιλάνε.
Το παραμιλητό είναι ένας τρόπος που μας βοηθάει να αναλογιστούμε ή να σκεφτούμε.
Το καλύτερο μάθημα για ένα δάσκαλο είναι όταν μπορεί βήμα-βήμα και εξωτερικεύει την εσωτερική του σκέψη. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο και θέλει επίσης και τον χρόνο του.
Φαντάζομαι μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι δεν θα είχαν καμμιά κρυφή σκέψη, ή μάλλον θα ήταν ανεχτή οποιαδήποτε ανοιχτή κρυφή σκέψη. Προφανώς θα γινόταν της τρελής !
Θυμάμαι λοιπόν ένα συμμαθητή και φίλο-από τους πιο συμπαθητικούς-που εξωτερίκευε οτιδήποτε του ερχόταν.Εννοείτε ότι έβριζε χυδαία τους πάντες, αλλά και ο λόγος του ήταν πηγαίος και καθαρός.Καμμιά γυναίκα βέβαια δεν βρέθηκε να τον ανεχθεί.




Σ' ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο βήμα της 5-6-11 διαβάζω ότι ανακαλύφθηκαν τα σήματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος όταν σκέφτεται ή αναφέρει μια συγκεκριμένη λέξη.Μέχρι τώρα γνωρίζαμε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου- περιοχή Μπροκά,Βερνίκε,κινητικός φλοιός- οι οποίες συνεργαζόντουσαν μεταξύ τους για να επιτευχθεί το φαινόμενο του λόγου.Τώρα, μ' αυτή την ανακάλυψη ανοίγει ο δρόμος για να δημιουργήσει η τεχνολογία τηλεπαθητικά μέσα... τίποτε πλέον δεν θα είναι κρυφό!
Φαντασθείτε τι έχει να γίνει! Το 90% των κρυφών σκέψεων θα είχε να κάνει με τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου.Οι βρισιές θα έχαναν τη σημασία τους και θα γινόντουσαν κοινός τόπος.Θα χανόντουσαν χαρακτηρισμοί του τύπου : υστερόβουλος, διπλωμάτης, δόλιος, υποκριτής κ.λ.π. θα εξαφανιζόντουσαν επαγγέλματα του τύπου: πολιτικός, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων... Στους εργασιακούς χώρους θα γινόταν επανάσταση άμεσα γιατι το αφεντικό θα άκουγε πράγματα που μάλλον δεν θα ήθελε να ακούσει κ.λ.π.
Η κοινοποίηση των κρυφών σκέψεων θα ήταν μια καλλιτεχνική πράξη. Ομως κάτι πάλι θα έβρισκε η τεχνολογία σαν αντίδοτο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου