Σάββατο 30 Απριλίου 2011
Τα ψιλά γράμματα θάπρεπε να είναι πρώτη είδηση...
Κανονικά μια εφημερίδα θα έπρεπε να διαβάζεται ανάποδα...Πολλές φορές οι ειδήσεις στα ψιλά είναι πιο σημαντικές από τους κεντρικούς τίτλους ! Αλλωστε οι πρώτες ειδήσεις ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια οικονομικά ή πολιτικά θέματα που προβάλλουν κάποιοι πολιτικοί παράγοντες.Αφορούν στατιστικές, οικονομικούς δείκτες, νόμους,φόρους και εκφράζει την αιώνια διαπάλη κράτους- πολίτη.Πίσω όμως απ' αυτό υπάρχει μια κοινωνία(είτε αυτόχθονων είτε ετερόχθονων) που πάσχει και αντιδρά με χίλιους τρόπους.Αυτό φαίνεται ολοκάθαρα, στις ψιλές ειδήσεις. Αυτές που κρύβονται επιμελημένα στα μεσόφυλλα η στις τελευταίες σελίδες και αφορούν κυρίως το αστυνομικό ρεπορτάζ, εκφράζουν κυρίως ανθρώπους που λειτουργούν στα άκρα είτε από ανάγκη είτε από συνήθεια ή απλοί καθημερινοί άνθρωποι, όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο δίχτυ μιας τραγικής κατάστασης και όλοι ανεξαιρέτως αφουγκράζονται και δίνουν το στίγμα μιας δύσκολης και βάναυσης εποχής...
Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία της Πέμπτης 28-04-11:
3η αυτοκτονία στη λαχαναγορά
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σοκ προκάλεσε στην κοινωνία του Ηρακλείου η αυτοκτονία του 40χρονου Γιάννη Μεστροπιάν, γνωστού επιχειρηματία.Ηταν πρώην στέλεχος της Ν.Δ., σύμβουλος του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και στέλεχος πρώτης γραμμής της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο νομό. Βρέθηκε απαγχονισμένος, περίπου στις 12 από τον πατέρα του στο γραφείο τους στην κεντρική λαχαναγορά.Αστυνομικοί ερεύνησαν το χώρο αναζητώντας κάποια σημείωμα χωρίς αποτέλεσμα.Το τραγικό γεγονός είναι το τρίτο στη λαχαναγορά, μέσα σ' ένα χρόνο.
Τον πέταξαν από το φορτηγό
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ενας 17χρονος Πακιστανός νοσηλεύεται από την παραμονή του Πάσχα στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με βαριά κατάγματα στη λεκάνη και στο ισχύο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διακινητές τον πέταξαν από το φορτηγό τη στιγμή που ήταν εν κινήσει και γινόταν καταδίωξη. Εν τω μεταξύ, άλλοι δύο λαθρομετανάστες- οι οποίοι υπέστησαν κρυοπαγήματα- νοσηλεύονται από χθές στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Προκαταρκτική εξέταση για το θάνατο της 16χρονης
ΡΕΘΥΜΝΟ
Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ώστε να διελευκανθεί το πως αντιμετωπίστηκε η 16χρονη Στέλλα Ακουμιανάκη, από τη στιγμή που πήγε στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ξημερώματα του Μ. Σαββάτου μέχρι την ώρα που μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή την Κυριακή του Πάσχα.Η έκθεση του ιατροδικαστή κάνει σαφή λόγο για δηλητηρίαση από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.Ο πατέρας της κοπέλας επιμένει πως έγιναν παραλείψεις από πλευράς του ιατρικού προσωπικού.
Κότερα με Ρωσίδες !
Στο λιμάνι της Αίγινας αγκυροβόλησε το Πάσχα ένα γιγάντιο σκάφος.Μιά ντουζίνα νέοι άνθρωποι κατέβηκαν από αυτό για να φάνε σε παραλιακή ταβέρνα.Ηταν ντυμένοι με πολύχρωμα μοντέρνα ρούχα, γυμνασμένοι και γεμάτοι τατουάζ με γοτθικά γράμματα, σπαθιά και άλλα πολεμοχαρή. Ο ενας απ' αυτούς, λίγο πιο κοντός, μ' ένα τεράστιο πούρο στο στόμα, έμοιαζε ο "αρχηγός" της παρέας.Καθίσανε α λα ελληνικά και φωνακλάδικα , ο δε αρχηγός ούρλιαζε στο κινητό και απειλούσε το συνομιλητή του να παρουσιαστεί στο τραπέζι σε επτά λεπτά, αλλιώς θα είχε κακά ξεμπερδέματα.
Απέναντι όρθιος στεκόταν ένας μπράβος ντυμένος στα μαύρα, με εμφανές το αλεξίσφαιρο γιλέκο του. Ο κοντός με το πούρο τον φώναξε και του είπε επί λέξει: "Πήγαινε στο σκάφος και φέρε αμέσως εδώ τη Ρωσίδα, είναι μια ψηλή".
Πόσες Ρωσίδες, άραγε, υπήρχαν στο σκάφος, για να χρειαστεί να θυμίσει στον μπράβο ποια ακριβώς να φέρει;Σε λίγο εμφανίστηκε ξανά ο μπράβος με μια κοπέλα κατατρομαγμένη και την ακούμπησε στο τραπέζι!
Ρωτήσαμε ποιός ήταν ο τύπος με το τεράστιο σκάφος και την αλλόκοτη παρέα."Ο ιδιοκτήτης γνωστού κλαμπ στο Ελληνικό",μας είπαν.Με τα κότερα και τις αποδείξεις ασχολείται το ΣΔΟΕ.Με τις Ρωσίδες σκλάβες ασχολείται κανείς ;
Ανθρωποι στα σκουπίδια
Αλλο ένα πτώμα βρέθηκε χθές στη χωματερή και μάλιστα μιας νέας κοπέλας, φυσικά αλλοδαπής.Δεν ήταν κομματιασμένο, όπως τα προηγούμενα' ανέβασε τον αριθμό αυτών των πρόσφατων δολοφονιών στο νούμερο επτά.Αν προσθέσουμε και τα πτώματα αλλοδαπών που βρέθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο δολοφονημένοι στην Ελλάδα και που οφείλονται φυσικά σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και ποτέ σε ρατσιστικά εγκλήματα δι' ασήμαντον (ή και χωρίς) αφορμή, τότε τα νούμερα γίνονται διψήφια. Και με τα ανασφάλιστα εργατικά δυστυχήματα αλλοδαπών, το νούμερο γίνεται τριψήφιο.Αυτή είναι η αληθινά εθνική ντροπή και αυτή είναι η μία πλευρά της αύξησης της εγκληματικότητας, που έχει και τα περισσότερα θύματα, που δεν τα βλέπουμε.
Αντιγράφω επίσης από το enet.gr
15χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο ΡέθυμνοΣυγκλονισμένη είναι η κοινωνία του Ρεθύμνου από το θάνατο 15χρονου ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αυτοπυροβολήθηκε.
Τον ανήλικο που ήταν μαθητής Γυμνασίου, βρήκε νεκρό σήμερα τα ξημερώματα ο πατέρα τους σε αποθήκη ιδιοκτησίας της οικογένειας, στα Απλαδιανά στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, μέσα σε λίμνη αίματος.Δίπλα του ήταν ένα όπλο, αλλά και ένα σημείωμα με το οποίο ο 15χρονος , απευθυνόταν προς τους δικούς του ανθρώπους. Τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού ερευνά το Τμήμα Ασφαλείας Γεροποτάμου ενώ αναμένεται και η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011
Σάββατο 23 Απριλίου 2011
Φρυσίρα, άσπρο-μαύρο
Στέφανος Δασκαλάκης, ακουαρέλα,1996
Ασπασία Κρυσταλά, μελάνι σε χαρτί, 2009
Εδουάρδος Σακαγιάν, μελάνι σε χαρτί, 1988.
Valerio Adami,κάρβουνο, 1995
Βασίλης Πούλιος, κάρβουνο, 2010
Αθανάσιος Μακρής, κάρβουνο, 1995.
Antonio Segui, κάρβουνο σε χαρτί, 1980
Μπήτσικας Ξενοφών, κάρβουνο 1995.
Μπελτέκος Παναγιώτης, κάρβουνο,2010
Η έκθεση ζωγραφικής-σχεδίου στο μουσείο Φρυσίρα αυτή την περίοδο, επικεντρώνεται σε καμμιά εκατοστή ασπρόμαυρα έργα με μελάνι,κάρβουνο,μολύβι κ.λ.π. νεώτερων κυρίως ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών και σου αφήνει στο τέλος μια γλυκειά μελαγχολία !
Το ασπρόμαυρο έργο είναι έτσι από τη φύση του: λιτό, καταθλιπτικό με μια παράξενη γοητεία.Πολλά έργα έχουν γίνει σε μια στιγμή (με κάρβουνο για παράδειγμα) άλλα όμως θα χρειάζονταν μήνες αφού συντίθενται από strokes μελανιού.Για αιώνες τα ασπρόμαυρα θεωρούνταν προσχέδια και μη ολοκληρωμένη τέχνη, όταν όμως επεκτάθηκε η τυπογραφία και άρχισε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται την αφαίρεση και την αμεσότητα τότε αναδείχτηκε και η ασπρόμαυρη τέχνη.Στην εποχή του έγχρωμου, του πολυσύνθετου τι δουλειά έχουν οι ασπρόμαυρες συνθέσεις ? Η απάντηση είναι: ότι δουλειά έχουν και οι ασπρόμαυρες ταινίες,οι μπαλάντες στην μουσική, οι θεατρικές παραστάσεις για ένα ρόλο...Δηλ τέχνη με απλά μέσα.Εφυγα απ' το μουσείο με ένα αίσθημα πληρότητας και με μια πίστη ισχυροποιημένη ότι η τέχνη δεν χρειάζεται ακρότητες και δήθεν πρωτοτυπίες για να είναι καίρια, άμεση και αναγκαία !
Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
"Η οικονομία της κρίσης" των Νουριέλ Ρουμπινί και Στίβεν Μιμ ή πως ο τζόγος των τραπεζών είναι η δική μας φτώχεια !
Διαβάζω αυτό το καιρό την : "οικονομία της κρίσης" των Ρουμπινί, Μίμ ένα αξιόλογο βιβλίο που ανατέμνει τη διαδικασία με την οποία ξεκίνησε αυτή η κρίση η χειρότερη την περίοδο μετά από εκείνη του 30 και βασικά διαλύει κάθε αυταπάτη για αυτορρύθμιση του συστήματος, για ελευθερία της αγοράς και κάθε μεταφυσική δοξασία για κακή συγκυρία, αστάθμητους παράγοντες κ.λ.π. Ο Ρουμπινί, που θεωρείτο μέχρι πρότεινος τερατολόγος και δόκτορ της καταστροφής, δικαιώνεται εκτός των άλλων δυστυχώς, από αυτή την εναργή ανάλυση της πτώσης στο γκρεμό που τόσο βαριά και με τόσο δυσβάστακτους όρους πληρώνει και η Ελλάδα.
Σύμφωνα λοιπόν μ' συτή την ανάλυση, το κακό ξεκίνησε όταν το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, τα golden boys με τα bonus και η συναίνεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας οδήγησαν σ' ένα παζάρι και σ'ένα τζογάρισμα των λεγόμενων τιτλοποιημένων επισφαλών υποθηκευμένων δανείων ! Δηλ ο συμβατικές τράπεζες οι κατά τα άλλα νόμιμες και "ηθικές" μετατόπισαν τον κίνδυνο της μη πληρωμής ενός δανείου στο παρατραπεζικό σύστημα που άλλο που δεν ήθελε, έφτιαξε έναν ολόκληρο μηχανισμό παραγωγής χρεογράφων-τοξικών ομολόγων κυρίως CDO τα οποία τα αναβάπτιζαν σαν αξιόλογα με το αζημίωτο οι "παστρικές" εταιρείες οι τόσο γνωστές της Ελλάδας: Fitch, Standard & Poor's, Moody's.Με άλλα λόγια είχε πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη φούσκα των εποχών ! Οταν πια άρχισε να καθαρίζει η ομίχλη και ταυτόχρονα η απάτη από την αλήθεια και να μην πληρώνονται ως ήταν φυσικό τα δάνεια τότε άρχισε ένα ντόμινο εξελίξεων με αρχή την κατάρρευση της Lehman Brothers. Διαβάζω από το βιβλίο σελ.68:" Η είδηση ότι τόσο πολλές αξιοσέβαστες τράπεζες είχαν μεταφέρει ένα μόνο μέρος του κινδύνου σε εξωτερικούς επενδυτές- κρατώντας το υπόλοιπο στου δικούς τους ισολογισμούς- έσπειρε περισσότερο πανικό. Η συνειδητοποίηση ότι κάθε σημαντικός και ασήμαντος παίκτης του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος είχε λιγο πολύ εκτεθεί σε τοξικά περιουσιακά στοιχεία πυροδότησε μια μεγάλης κλίμακας κρίση. Κανείς δεν ήξερε ποιος είχε μολυνθεί με τέτοια περιουσιακά στοιχεία και σε τί βαθμό.Ενα ολόκληρο χρηματοοικονομικό σύστημα που ευδοκιμούσε στην αδιαφάνεια και στην πολυπλοκότητα είχε αρχίσει να καταρρέει".
Και παρακάτω στη σελ. 162:" Οι εκατοντάδες εξωτραπεζικοί δανειστές ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, οι οποίοι δρούσαν στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης χωρίς να υπόκεινται σε ρυθμιστική εποπτεία, στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από μεγαλύτερες τράπεζες. Από τη στιγμή που τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης άρχισαν με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς να μή εξυπηρετούνται, οι μεγαλύτερες τράπεζες αρνήθηκαν να ανανεώσουν τα πιστωτικά όρια των δανειστών. Ανήμποροι να βρούν δανειστή ύστατης ανάγκης, οι εξωτραπεζικοί δανειστές άρχισαν να χρεωκοπούν, θύματα μιας μαζικής απόσυρσης καταθέσεων του εικοστού πρώτου αιώνα. Ο πρώτος δανειστής που βούλιαξε ήταν η αποκαλούμενη με το κωμικά αταίριαστο όνομα Merit Financial, η οποία λέγεται ότι δεν είχε αφιερώσει περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά στην εκπαίδευση των στελεχών του τμήματος δανείων της πριν τους ξαμολήσει στη γύρα για να συνάψουν δάνεια με ελάχιστη τεκμηρίωση, δάνεια του ψεύτη και δάνεια NINJA με δανειολήπτες δίχως δουλειά και εισόδημα.Εν τούτοις η Merit Financial δεν ήταν μόνη της. Μπορεί κάποιοι άλλοι εξωτραπεζικοί δανειστές να είχαν κρατήσει τα επαγγελματικά προσχήματα, αλλά οι δανειστικές πρακτικές τους δεν ήταν λιγότερο ύποπτες. Στα τέλη του 2006, δέκα ιδρύματα είχαν πτωχεύσει και η ροή των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων μέσω του αγωγού της τιτλοποίησης άρχισε να επιβραδύνεται.Στα τέλη Μαρτίου του 2007, ο αριθμός των εξωτραπεζικών δανειστών που είχαν καταρρεύσει είχε πια εκτοξευτεί στους πενήντα ή και παραπάνω".
Το θέμα είναι ότι οι ίδιες οι τράπεζες, ξεκίνησαν ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας, τζογαρίσματος και εξαπάτησης ένω όταν πια τα πράγματα φτάσανε στο μη παρέκει άρχισαν να ζητούν την προστασία του κράτους. Η οποία βέβαια τους δόθηκε αφειδώς καθώς γι αυτές δεν ισχύει η ελευθερία της αγοράς και ο ανταγωνισμός μιας και οι κυβερνήσεις θυμηθήκανε τον Κέυνς διότι δεν θέλανε να πάθουν τα ίδια που πάθανε στην κρίση του μεσοπολέμου.Με τον ίδιο τρόπο το ξεπέρασμα της κρίσης γι αυτούς συνίσταται στη χρηματοδότηση από τους πολίτες αυτής της τακτικής που οδηγεί πάλι στη κρίση σ'ένα φαύλο κύκλο...
Κυριακή 17 Απριλίου 2011
Μαθηματικά και τέχνες στην εκπαίδευση
Διημερίδα 15-16/04 με θέμα: "Μαθηματικά και τέχνες στην εκπαίδευση"
Είναι δυνατόν το συναίσθημα να επηρεάζει τη ψυχρή λογική ? Ο Πλάτωνας γνωστός για την πίστη του στην μαθηματική παιδεία, δεν είχε σε καμμία υπόληψη την τέχνη γενικά ! Ομως κλασικοί συνθέτες όπως ο Bach ξεχωρίζουν για τον μινιμαλισμό τους, ο Klee για τις γεωμετρικές φόρμες στη ζωγραφική, ο Μπόρχες για τις εμμονές του στο άπειρο και γενικώς τελευταία υπάρχει ένα ρεύμα για την επιστροφή στην αναγνώριση της αξίας των Μαθηματικών και την επίδρασή τους σε όλες τις τέχνες και τις επιστήμες.Είναι δυνατόν όλο αυτό να αφήσει ανεπηρέαστο το χώρο της εκπαίδευσης,ειδικά στους σύγχρονους καιρούς της κρίσης όπου πια εκ των πραγμάτων έχει υποβαθμιστεί η αξία του απολυτήριου Λυκείου και η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και ο καθηγητής καλείται να εκσυγχρονιστεί, να βρεί νέες μεθόδους, να κάνει τα μαθηματικά εργαλεία πιο soft και cool κατά Mc Luhan, να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες, patterns, εφαρμογές των μαθηματικών στη τέχνη,στην μουσική, στη λογοτεχνία, στην καθημερινότητα ?
Η απάντηση είναι αυτονόητη, όμως τα μαθηματικά είναι αυστηρή λογική, συλλογισμός,διαίσθηση και σκληρή εργασία.Αν τα κάνουμε light, soft και cool αμέσως θα χάσουν τη δύναμη και την εγκυρότητά τους και θα γίνουν απλά παραμύθια ! Η για να το θέσουμε αλλιώς γιατί εμείς οι παλιότεροι αντλούσαμε γοητεία από απλές πράξεις, περίεργες λύσεις, πολύπλοκα σχήματα ενώ οι σημερινοί μαθητές απαξιούν και θέλουν το "φαγητό" να σερβιριστεί με σάλτσες και πολλά ορεκτικά όπως : τέχνη,γρίφους, νέα τεχνολογία... Πολλοί απ' αυτούς θέτουν ωμά το ερώτημα : σε τί χρησιμεύουν τα Μαθηματικά και θα μας μάθουν τα μαθηματικά να σκεφτόμαστε ? και που θα συναντήσουμε πάλι αυτούς τους τύπους και τις εξισώσεις ?
Πάλι ο Mc Luhan μας λέει ότι αυτά τα παιδιά έχει προλάβει η τηλεόραση και τα έχει διαπαιδαγωγήσει, αυτό το χαοτικό παραλήρημα των διαφημίσεων και του zapping τα αποσυντονίζει από τη στοιχειώδη γραμμική παράθεση συλλογισμών που χρειάζονται τα μαθηματικά.Και το δια ταύτα ποιό είναι, τι πρέπει να γίνει? είναι η εναλλακτική μαθηματική εκπαίδευση η σάλτσα ενώ οι εξισώσεις και οι ιδιότητες των ριζών είναι το κυρίως πιάτο και η ουσία των μαθηματικών?
Ολ' αυτά θέλουν πολύ προσοχή ! Την εποχή του You tube και του i-pod είναι πολύ εύκολο- πόσον μάλλον αν αλλάξει το σύστημα και καταργηθούν οι εξετάσεις- να πέσεις στην παγίδα και να κάνεις μάθημα μόνο μ' αυτό τον τρόπο ! Ομως άποψη του γράφοντος είναι ότι η σύνδεση των μαθηματικών με την τέχνη, τη φιλοσοφία, τη τεχνολογία κ.λ.π. δεν είναι απλή υπόθεση, θέλει πολύ καλή προετοιμασία, στόχους, σχέδιο μαθήματος και ότι για να περιγράψεις τη σχέση των μαθηματικών και τέχνης πρέπει εσύ ο ίδιος να το έχεις σπουδάσει πολύ καλά και να το κατέχεις ! Επίσης δεν μπορεί κάποιος να εντρυφήσει στην κατ' εξοχήν ουσία της επιστήμης αν την ίδια επιστήμη δεν την ξέρει καθόλου ! Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να διδάξει τη θεωρία της σχετικότητας χωρίς πρώτα να έχει διδάξει απλή φυσική !Επίσης απαιτούν πολύ καλή σχέση με την τάξη και επίγνωση του επιπέδου των μαθητών.
Αυτό που θέλω να πω δηλ είναι ότι δεν είναι θέμα μόνο των μαθητών το να κατανοήσουν την πλατιά αξία των μαθηματικών αλλά και ημών των εκπαιδευτικών και τέτοιες διημερίδες όπως η προχθεσινή μέ θέμα:"Μαθηματικά και τέχνες στην εκπαίδευση" στο Πανεπιστήμιο μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται.Αν και θα έπρεπε μάλλον να δοθεί έμφαση στην οπτική μετάδοση της κάθε ανάπτυξης και όχι στη θεωρητική ανάλυσή της, όπως επίσης να γίνει επικέντρωση στη χρησιμότητα κάποιων εφαρμογών στην τάξη !
Για την ώρα μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από ένα πείραμα με χορευτές που αναπαρέστησαν την εύρεση του Ε.Κ.Π. των 2,3,5 όπως και τη χρησιμοποίηση από παιδιά Δημοτικού άριθμητικών σχημάτων στη ζωγραφική τους (βλέπε φωτογραφία)!
Σάββατο 16 Απριλίου 2011
Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
Κυριακή 3 Απριλίου 2011
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)