Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Βιβλία που διάβασα τον τελευταίο μήναΟ Στέφαν Τσβάϊχ διαβάζεται μονορούφι κυριολεκτικά ! Χρόνια είχα να το νιώσω αυτό με ανάγνωσμα.
Είναι μαέστρος της ψυχογραφίας και ξέρει πολύ καλά να την περιγράφει. Η «σκακιστική νουβέλα» είναι μικρό αριστούργημα...
Η «Αμερική » του Κάφκα είναι κατά πως φαίνεται το λιγότερο σκοτεινό έργο του και έχει μπόλικες σουρεαλιστικές εικόνες, Πολύ καλά μας δίνεται η σχέση του ίδιου του συγγραφέα με το άλλο φύλο, ενώ το ίδιο το βιβλίο είναι περιγραφή του παράλογου : Ένας νέος άνθρωπος για κάποιο περίεργο λόγο έχει διωχθεί απ' το οικογενειακό περιβάλλον και μπαίνει πολύ γρήγορα στο γαϊτανάκι της επιβίωσης. Ενώ κάνει τα πάντα για τη δουλειά, πολύ γρήγορα καταλαβαίνει ότι η ζωή του δεν έχει καμιά αξία για τους άλλους, είτε αυτοί είναι εργοδότες, είτε υποτιθέμενοι φίλοι ! Σε όλο αυτό τελικά αφήνεται μια ακτίνα φωτός, που έρχεται μόνο μέσα από ένα τσίρκο ή θέατρο, δηλαδή μέσω της τέχνης , της τέχνης του ίδιου του Κάφκα ?
Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι ένας εμβριθής πανεπιστήμων !  Περιγράφει την ανισόρροπη Ελλάδα των τελευταίων χρόνων και δίνει κάποιες κατευθύνσεις. Αξίζει πραγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου