Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ένας κόσμος ανάποδα...








Η ακτινογραφία του κόσμου μας, ενός κόσμου που πεθαίνει, ενός κόσμου ανάποδου, ανάστροφου που έχει μετονομάσει -όπως το ξύδι λέγεται γλυκάδι- όλες τις έννοες και τις αξίες. Έτσι τα βασανιστήρια ονομάζονται πίεση εξαναγκασμού, η καταστροφή της φύσης ανάπτυξη, ο ιμπεριαλισμός παγκοσμιοποίηση, η διάδοση των ναρκωτικών ελευθερία της αγοράς, η εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας απασχόληση, το πλυντήριο μαύρου χρήματος (από πορνεία, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο) ονομάζεται νόμιμη τραπεζική κατάθεση, η μη παραγωγική οικονομία καζίνο σύγχρονη οικονομία, η αφαίμαξη και καθυπόταξη των κρατών στήριξη της οικονομίας μέσω δανειοδότησης, η κατανάλωση οπλικών συστημάτων ισχυροποίηση της ειρήνης, η εκπόρνευση μικρών κοριτσιών τουριστικός παράδεισος, η επικύρωση της μοναξιάς ονομάζεται επικοινωνία με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, το λάδωμα και η μίζα σεβασμός των παραδόσεων μιας χώρας όπου η διαφθορά αποτελεί έθιμο, ο καπιταλισμός οικονομία της αγοράς, η φτώχεια στέρηση, η απομάκρυνση των φτωχών παιδιών απ' την εκπαίδευση σχολική λιποταξία, το δικαίωμα του αφεντικού ν' απολύει τους εργάτες χωρίς αποζημίωση λέγεται ευελιξία της αγοράς, η στρατιωτική δικτατορία μεταβατική κυβέρνηση, κλεπτομανής ο κλέφτης από καλή οικογένεια ενώ κλέφτης ο κλέφτης από φτωχή οικογένεια, η λεηλασία των δημοσίων αποθεμάτων αθέμιτος πλουτισμός, τα εγκλήματα που διαπράττουν τ' αυτοκίνητα ατυχήματα, οι μαύροι έγχρωμοι, ο θάνατος μοιραίο, ο νεκρός άμαχος πληθυσμός παράπλευρες απώλειες. 
Οι αριθμοί συγκλονίζουν, επικυρώνουν την αδικία, τη δυσαρμονία, τον παραλογισμό ενός κόσμου που στο όνομα της ηθικής, της οικογένειας, της ελευθερίας διαπράττει τα μεγαλύτερα εγκλήματα κυρίως σε βάρος : των νότιων χωρών ( λατινική Αμερική, Αφρική, νότια Ευρώπη), των φτωχών, των ιθαγενών, των μαύρων, των γυναικών, των παιδιών :
12.000.000 πεθαίνουν κάθε μέρα απ'την πείνα
120.000.000 γυναίκες υπάρχουν με ακρωτηριασμένες κλειτορίδες
10 άνθρωποι (οι πλουσιότεροι) συγκεντρώνουν πλούτο που ισοδυναμεί με την αξία της συνολικής παραγωγής 50 χωρών
Μισό εκατομμύριο κοριτσάκια εκπορνεύονται στη Βραζιλία
Η αξία των προϊόντων για τα κατοικίδια που πωλούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την αξία της συνολικής παραγωγής της Αιθιοπίας.

Ένα βιβλίο που γράφτηκε το 98 όμως είναι τόσο σημερινό και προανήγγειλε αυτά που συνέβησαν τελικά και στην Ελλάδα. Ένα βιβλίο που αναγάγει την πολιτική δημοσιογραφία σε ποίηση. 
                                                             Φτώχεια
Φτωχοί : λέγονται φτωχοί αυτοί που δεν έχουν χρόνο για να χάνουν τον χρόνο τους.
Φτωχοί : λέγονται φτωχοί αυτοί που δεν έχουν ησυχία, ούτε μπορούν να την αγοράσουν.
Φτωχοί : λέγονται φτωχοί αυτοί που τα πόδια τους έχουν ξεχάσει να περπατούν, όπως τα φτερά από τις κότες που έχουν ξεχάσει να πετούν.
Φτωχοί : λέγονται φτωχοί αυτοί που τρώνε σκουπίδια και τα πληρώνουν σα να ήταν φαγητό.
Φτωχοί : λέγονται φτωχοί αυτοί που έχουν δικαίωμα να αναπνέουν σκατά, σα να ήταν αέρας, χωρίς να πληρώσουν τίποτα γι αυτό.
Φτωχοί : λέγονται φτωχοί αυτοί των οποίων η ελευθερία περιορίζεται στην επιλογή του καναλιού που θα δουν στην τηλεόραση.
Φτωχοί : λέγονται φτωχοί αυτοί που παθιάζονται δραματικά με τις μηχανές.
Φτωχοί : λέγονται φτωχοί αυτοί που βρίσκονται πάντα με πολλούς και είναι πάντα μόνοι.
Φτωχοί : λέγονται φτωχοί αυτοί που δεν το ξέρουν ότι είναι φτωχοί.

Εντουάρντο Γκαλεάνο : " ένας κόσμος ανάποδα"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου