Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα στο φεγγάρι..





Έξω απ' το super market δυο γυναίκες μάζευαν απ' τα σκουπίδια τυρί και μαϊντανό. Ντράπηκα που κρατούσα δυο σακούλες γεμάτες, αλλά πιο πολύ ντράπηκα που ανέχομαι μια κυβέρνηση ανάλγητη, έρπουσα και φθηνή ! Είναι όλα τόσο μπερδεμένα ! Και ήρθαν και τα Χριστούγεννα να τα μεγεθύνουν όλα. Τις ευαισθησίες μας, την κατάθλιψή μας, την έλλειψη πίστης για οτιδήποτε, το πόσο άσχημο είναι να βρίζεις τον διπλανό σου, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, το αδιέξοδο της οικονομίας.
Όλα είναι τόσο αντιφατικά και παράξενα ! Πηγαίνω στην εκκλησία με τους μαθητές μου κι αισθάνομαι όμορφα, όμως δεν πιστεύω, χρειάζεται όμως αυτή η επικοινωνία κι ο συγχρωτισμός με τους άλλους, ύστερα η Εκκλησία παρά τα κρίματά της, έχει μια αρχαία παράδοση αιώνων που δεν μπορείς να την απορρίψεις συλλήβδην.Πιστεύω στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, όμως δεν νιώθω ότι η μέχρι τώρα πολιτική και οικονομική θεωρία είναι ικανή να στηρίξει τον αγώνα αυτόν...
Πιστεύω στην αξία της παιδείας, όμως αρκεί μια κίνηση μια κουβέντα από έναν μαθητή για να μ' απογοητεύσει.
Και μετά απ'όλ' αυτά πρέπει να γιορτάσουμε την αγάπη, την αδελφοσύνη, την ομόνοια όλα πράγματα που σπανίζουν στις μέρες μας ! Το να μεγαλώνει, να ωριμάζει κανείς,δυστυχώς σημαίνει τελικά να συνηθίζει στην κενότητα, στην πλήξη, στην αδιαφορία για τον άλλον, στην αυτοπροστασία.
Πριν από καμιά δεκαριά μέρες, ένας εικοσάχρονος στην Αμερική, πήρε ένα αυτόματο πυροβόλο όπλο και θέρισε είκοσι παιδάκια σ' ένα σχολείο και μετά αυτοκτόνησε ! Σ' αυτό το σκοτεινό κλίμα ήρθαν πάλι τα Χριστούγεννα.Χθες πάλι άκουγα τον 105,5 στο κόκκινο και μιλούσε ένας τύπος και αποκαλούσε "καθάρματα" τους πρώην συντρόφους του που μετέχουν στην κυβέρνηση !
Σήμερα  πήγα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ρωτήσω κάτι σχετικά με την  μελλοντική μου σύνταξη και ένας "κύριος" μάλωνε άγρια με μια γυναίκα. Μια άλλη γυναίκα που βρισκόταν μπροστά μου στην ουρά θεωρούσε σωστό και πρέπον να φωνάξει  τη φίλη της   που στεκόταν αρκετά πίσω μου,να έρθει μπροστά γιατί δήθεν ήταν μαζί ! Κάποιος τρίτος δίπλα μου, έκλεινε το μάτι στο φίλο του να μπούνε με κάποιο τρόπο πλαγίως ώστε να γλυτώσουν την αναμονή. Και το πιο σπουδαίο ήταν ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς ήταν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υποτίθεται πρέπει να διδάξουν τα παιδιά την έννοια της δικαιοσύνης και της σωστής συμπεριφοράς !
Το να κλέψεις τη θέση κάποιου ή να κάνεις μια μικρή ματσαραγκιά μπορεί να θεωρείται τίποτε, όμως πιστεύω σαν πράξη είναι της ίδιας ποιότητας όπως εκείνη του καπετάνιου που ρίχνει στη θάλασσα κάποια απόβλητα  που βρίσκονται στο αμπάρι ή εκείνου που ταίζει τα κοτόπουλά του ορυκτέλαια !
Η αγάπη και η αδελφοσύνη, είναι ένα συναίσθημα που το αισθάνεσαι μόνο αν το έχεις εισπράξει από άλλους και αυτό σε ικανό βαθμό ! Μόνο όταν βλέπεις κάποιους άλλους να το εφαρμόζουν !
Οταν όμως γνωρίζεις ότι ζεις σ' έναν κόσμο απολύτως άδικο και σκληρό, το πιο πιθανό είναι να συμπεριφερθείς και  συ έτσι, περισσότερο από φόβο κι ανασφάλεια, παρά από φυσική κακία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου