Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Πάλι για την τάξη...






Ίσως δεν θα έπρεπε να λέγεται τάξη, είναι προκλητική ονομασία για τα παιδιά. Ίσως θα ήταν καλύτερη ονομασία, επίπεδο ή χρονιά ή έτος ή κάτι τέτοιο.Ομαδοποιεί τα παιδιά και τα κάνει ν' αντιδρούν. Τάξη σημαίνει ασφάλεια, τρόμος, καταπίεση, οδοστρωτήρας αλλά και παραπέμπει στο διαχωρισμό των ανθρώπων : κατώτερη τάξη.
Στην ηλικία των 13, 14 ετών είναι πολύ εύκολο ν' αποδιοργανώνονται, να κατασκευάζουν στη στιγμή ένα όμορφο χάος....Το έχουν ανάγκη αυτό. Χρειάζεται το μυαλό ν' ανασυνταχθεί, ν' αποκτήσει καινούργιες συνδέσεις, να ξεκουραστεί από τη μονομέρεια, από την πλήξη, από τα ίδια αναμασήματα και στερεότυπα. 
Αφού οι καθηγητές δυσκολεύονται να το κάνουν αυτό, αναλαμβάνουν τα ίδια να το πραγματοποιήσουν. Μετά από είκοσι λεπτά βαρετού μαθήματος, είναι «καθήκον» του καθηγητή να στρέψει τα παιδιά σε κάτι πιο ελαφρύ, πιο διασκεδαστικό. Για παράδειγμα να τους πει μια διασκεδαστική ιστορία, να τους δείξει ένα βίντεο ή να παίξουν ένα παιχνίδι. Αν δεν το κάνει, τότε αναλαμβάνουν τα ίδια τα παιδιά ν' αποδιοργανώσουν το μάθημα, να του δώσουν άλλη διάσταση ή και να το καταστρέψουν. 
Τότε και πάλι εμφανίζεται το γνωστό δίπολο:  Ο καλός καθηγητής, οι κακοί μαθητές. Απογυμνώνεται ο ρόλος του φίλου που έχει ενδυθεί ο καθηγητής κι εμφανίζεται πάλι ο τρομερός ρόλος του δυνάστη : Σταματήστε, κάντε ησυχία, θα σας πάω στο διευθυντή και τέτοιες «χαριτωμένες» καταστάσεις. 
Δεν υπάρχει πιο διασκεδαστικό πράγμα για ένα παιδί από το να βιώνει αυτό το χάος : «Κύριε, κύριε ο Κώστας πήρε τη γόμα μου» λέει η Παναγιώτα, ενώ παράλληλα ο Πέτρος σηκώνεται και ζητάει να πάει τουαλέτα. Την ίδια στιγμή αρχίζει ένα πηγαδάκι στα πρώτα θρανία αριστερά, ενώ ο Νίκος τραγουδάει το εμβατήριο της ομάδας του και η Ιωάννα ζητάει να σηκωθεί να λύσει μια άσκηση.
Ο τραγικός ηγέτης της τάξης προσπαθεί να κάνει υπομονή και τους κοιτάζει αυστηρά ενώ εκείνα μειδιούν με πονηρό νόημα.
Τα παιδιά διαθέτουν έμφυτο το ένστικτο του επαναστάτη,του ακτιβιστή, του προβοκάτορα και όπως λένε συνήθως αν κάτι δεν το εξασκήσεις δεν το μαθαίνεις καλά. Ξέρουν πότε θα κτυπήσουν και τι δόση θα βάλουν στο κάθε κτύπημα.Είναι επίσης διπλωμάτες, πολιτικάντηδες ολκής, διαχειρίζονται καταστάσεις,ξέρουν πότε να κρυφτούν αλλά και πότε ν' αντισταθούν υπεύθυνα. Επίσης συνεννοούνται γρήγορα με τα μάτια και κάνει ο ένας τη δουλειά του άλλου ή στηρίζει ο ένας τον άλλον.
Δεν συγχωρούν έλλειψη ψυχραιμίας, αλαζονεία ή αμετροέπεια απ' τη μεριά του καθηγητή. Έχουν συνήθως το πάνω χέρι και όταν παίρνουν τη κατάσταση στα χέρια τους το μάθημα γίνεται κόλαση. Τότε ολόκληρη η τάξη αποκτά ένα ενιαίο πρόσωπο λες και είναι ένας μόνο άνθρωπος.
Αυτό το πρόσωπο είναι ένα πολυδαίδαλο ψηφιδωτό, μια ρευστή μάζα απροσδόκητη. Ο δάσκαλος νιώθει να κολυμπά μέσα σ' αυτή τη μάζα κι αν δεν κολυμπήσει την έχει βάψει. Είναι πολύ δύσκολο να την τιθασέψεις αυτή τη θάλασσα.Τη μαζεύεις από τη μια σου ξεφεύγει από την άλλη. Συγκρατείται λίγο όταν ο δάσκαλος φωνάζει, αλλά σε λίγο παίρνει πάνω της και μονολογεί , ψιθυρίζει ή ξαφνικά ξεσηκώνεται. Πάντως είναι πολύ συναισθηματική. Επηρεάζεται εύκολα, γοητεύεται και πολλές φορές είναι ενθουσιώδης. Τα ίδια τα παιδιά έχουν απόλυτη συνείδηση της συνοχής αυτής της θάλασσας όταν απορούν γιατί δεν κάνει ο καθηγητής παρατήρηση στους άλλους και κάνει μόνο στους ίδιους.Η όταν κοιτάζουν με απορία όταν τους παρατηρείς ! Όταν είναι ήρεμη είναι δύσκολο να την αναταράξεις ενώ όταν είναι ταραγμένη δεν μαζεύεται με τίποτε. Πάντως είναι πιο εύκολο να αναταραχθεί από το να ηρεμήσει. Γι αυτό και ο δάσκαλος φωνάζει πολλές φορές, διότι έχει την αίσθηση ότι απευθύνεται σε ένα πλήθος ακροατών που δεν ακούνε...
Πολλά τμήματα έχουν «θηλυκό» πρόσωπο, άλλα «αρσενικό».
Θηλυκό πρόσωπο αποκτιέται από την ενεργή συμμετοχή σ' αυτό δυναμικών κοριτσιών και αντίστοιχα με όμοιο τρόπο το αρσενικό.
Τα θηλυκά τμήματα είναι πιο κυκλοθυμικά, πιο συναισθηματικά, κουτσομπολεύουν με μανία και ενεργούν με πονηριά.Είναι αδύνατο να τους κόψεις την κουβεντούλα, ενώ τους αρέσει η γκρίνια, η αναστάτωση και η δημιουργία πολύπλοκων καταστάσεων. Ξέρουν τα πάντα για τον καθένα και ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες.Επίσης ενίοτε επιδίδονται σε τραγουδιστικές επιδείξεις και άλλα χαριτωμένα. Συμπαθούν ιδιαίτερα τους συμμαθητές τους με μειονεκτήματα.
Τα αρσενικά συνήθως είναι πιο ύπουλα χαμηλότονα έως σιωπηλά μέχρι να ξεσπάσει η καταιγίδα. Κάνουν δηλαδή υπομονή και περιμένουν τη στιγμή. Αν δηλαδή μπεις σε τάξη και μιλάς μια ώρα και απο κάτω δεν ακούγεται κιχ, κάτι ύποπτο συμβαίνει, σίγουρα όμως το τμήμα είναι αρσενικό. Σε λίγο ξεσπάνε, κάνουν επανάσταση και βάζουν κόκκινες γραμμές !
Ξέρεις κάτι ; Αυτά τα έχουμε κατακτήσει, είναι αδιαπραγμάτευτα. Μπορούμε να πεταγόμαστε όποτε θέλουμε, να κάνουμε φασαρία, να χαλάμε το μάθημα, αλλά θα συμμετέχουμε κι όλας, θα σηκωνόμαστε, θα εκφράζουμε απορίες, αλλά με τους δικούς μας όρους. Έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις...
Γενικότερα, η σχολική τάξη είναι εργαστήρι για κοινωνιολογικά πειράματα. Όμως όπως και στα εργαστήρια χημείας μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει έκρηξη !